Saturday, November 17, 2012

survey spital pulok

aku mulakan dengan fakta yang korang taktau.




















'hospital ada dua jenis.satu gomen, satu private'















amacam?hebat tak fakta aku arini..muahahaha

ok camni..aku ni tak kesah pun kalau nak bersalin kat hospital kerajaan ker, swasta ker, rumah makbapak aku ke.....eh??

tapi yang paling aku kesahkan adelah, aku taknak bersendirian..aku paling paling paling taknak bersendirian.

aku ada terbaca katner ntah..yang kat hospital gomen ni kalau time tu bukan waktu melawat, hubby ko hanya boleh datang temankan ko time ko dah nak bersalin jer..lain dari waktu tu, ko duduk la sorang-sorang hitung brapa kali ko sakit and tunggu doc datang check bukaan.haha

aku taktau la benda ni betul ke tak tapi sebab skarang ni laki aku still kat tempat keja, so aku pun tak tanya benda ni kat dia.lagipun,aku ni kalau bab-bab ni tak pernah nyer terpikir nak rujuk laki sendiri.pasal bila dia duduk sebelah aku, takder maknanya aku nak tanya pasal keja dia.baik kitorg bercengkerama di bawah bulan purnama.ye dokk?

satu lagi, mak mertua aku cakap, better pegi private hospital.xyah hospital sangat pun takpe la..pusat bersalin pun ok dah..janji ko bayar, diorang pun treat ko heppy punyyerrr..

tapi orang cakap hospital serdang punya O&G macam agak bagus.so aku masukkan dalam senarai.
yang pasti, laki aku tak bagi aku bersalin kat hospital tempat dia keja.sebab dia tak suka nurse-nurse perli kalau dia panic time bini sendiri bersalin. ni mesti time patient lain bersalin ko buat main-main jer..hahaha

actually aku pun tengah mempertimbangkan bersalin kat kedah jugak..tapi bila pikir-pikir balik, aku rasa aku tak cukup kuat bersalin tanpa asben sendiri di sisi.yela, aku cakap ni pun macam la kalau aku bersalin kat selangor jugak, asben aku boleh datang...dibuatnya time tu dia takleh lepaskan diri dari tempat keja??

tapi mak bapak aku cakap, kat kulim tu dah tak jumpak klinik bersalin yang diterajui oleh orang melayu..semuanya bangsa lain.so macam tak best sikit..lagipun kakak aku kan dijangka bersalin sebulan awal dari aku.so mungkin mak bapak aku pun memang da ada kat selangor ni tunggu kakak aku berpantang.so semua ada sini.asben, mama, abah..orait la tuuu

now, ada seorang member kat kilang bagitau aku satu klinik ni.

PUSAT BERSALIN BARAKAH


antara benda yang buat aku tertarik dengan pusat bersalin ni,

1.Dekat dengan tempat keja aku and rumah sewa baru aku.
Jarak dia adela dala 13km dari tempat keja aku.so aku boleh tunggu sampai betul-betul ready nak bersalin, baru amek cuti.hahaha untung..

2. Doktor nyer semua muslimah.
Ni yang penting. Alhamdulillah, so far, aku belum pernah disentuh doktor lelaki time checkup.kalau pegi klinik desa, kompem-kompem la nurse tu semuanya pompuan.bila pergi scan baby kat satu klinik ni pulak, Dr yang bertugas mesti yang perempuan.dah la baik plak tu..Alhamdulillah..

3.Pakej yang ditawarkan kira orait la.
Ada dua pakej.Pakej Khadijah( bilik sorang) and pakej Fatimah(yang share 4 orang satu bilik) .harga dia dalam rm1500++ and rm1700++ jer..which is aku rasa agak affordable la.aku mana mampu nak cover bill utk spital mcm KPJ, Tropicana semua tu. lagipun aku taknak spital gomen atas sebab-sebab yang dah dinyatakan tadi ja..haha..

4.Suasana kat situ
Ni kata kawan aku yang pernah bersalin kat situ la.Katanya kat situ sepanjang masa berkumandang bacaan ayat-ayat suci Al-Quran.mana la tau kot-kot time tu aku stress sangat ka, ada gak yang nak ingat mengingatkan kan..maklumlah, first time..

cuma ada satu benda ja..

harga di atas adelah untuk bersalin normal sahaja..

kalau kena c-sect, dia bagi dua choice which is
1) hantar ke hosptal klang yang super pack (kata asben aku)
2)hantar ke salam medical centre??  yang mahal( kata aku)

so, doa-doa la supaya semuanya berjalan lancar sahaja...


kalau korang ada cadangan, tolong la share-share..aku ni serba tak tahu punya orang..

huhu..







tinjau-tinjau bakal rumah sewa


susah jugak bila laki aku still takleh confirmkan tempat keja dia yang sebenar.housemanship tu dah la makan masa dua tahun.so dalam masa dua tahun ni, aku asyik menyogokkan fikiran aku dengan tanggapan yang selangor ni bukanlah selamanya tempat aku mencari rezeki. and mungkin jugak bukan tempat aku aku membiak beranak pinak..woho

kurang dari setahun, laki aku akan menamatkan posting dia.bermakna kurang dari setahun jugaklah dia akan berpindah ke negeri lain.aku suruh dia apply kat kedah jer..hukhuk..tapi bila pikir-pikir balik, macam tak baik jer jauhkan anak lelaki dari ibu bapanya.nak-nak plak laki aku tu anak sulung.hmm..

so buat masa sekarang ni, kitorang menghabiskan duit kat sewa rumah jela..rugi memang la rugi tapi alang-alang nak buat loan, aku ni bukan lah kahaya mana nak beli umah kat sini, pastu nanti pindah ke negeri lain lak untuk selama-lamanya..eceh..kompem je untuk selama-lamanya.haha

aritu kan aku ada cakap pasal bakal rumah sewa baru aku tu.hah, ni pic rumah tu yang aku sempat snap.




aku mintak tuan rumah ni kosongkan barang-barang sebab aku taklah perlukan sangat rumah yang fully furnished.lagipun aku taktau mana nak sorokkan barang yang banyak-banyak tu nanti.kang dah penat mengemas pun tak boleh-boleh nak nampak kemas jugak sebab barang banyak sangat.

padahal sebenarnya aku takut dia charge lebih..haha..dasarrr...

so skarang ni tuan rumah baru nak kosongkan sikit2 barang dia..ikutkan hati, nak ajer aku mintak dia tinggalkan sofa tu tapi bila pikir-pikir balik, aku ni dah la ada kucing-kucing yang boleh tahan derhaka jugak la, so kenselll..





ok, bila nampak gambar fridge tu, baru aku teringat. aku plan nak beli lagi sebijik fridge.sebab fridge yang ada sekarang ni cuma satu pintu.so macam tak fresh sangat.ni asben aku la nih.masa mula-mula kawen dulu masing-masing baru jer stat keja so menggagau jugak la nak beli barang rumah pun.aku keluarkan 500 suruh dia beli washing machine.and aku mintak dia beli fridge sebab gaji dia lebih sket dari aku yang nan ado ni khennn..alih-alih dia pun nak spend 500 gak untuk beli fridge..berbuluuuu jer aku satu hari..haihh

so, memandangkan aku bercita-cita nak fully breastfeed anak aku (In shaa Allah) so aku perlukan ruang penyimpanan yang lebih.yela, kena la asingkan jugak kan barang dapur dengan stok susu.baru happening sikit..




rumah ni actually adelah semi-d. padahal target asalnya aku ni asal dapat rumah teres satu tingakt yang super dekat dengan tempat keja, and terletak dalam komuniti masyarakat yang selamat, and tak pernah didiami oleh bangsa lain pun orait la.. tp susah nauu nak dapat ciri-ciri cenggitu. kalau ada pun mesti rumah mahal yang macam tak berbaloi plak untuk aku and asben yang baru nak belajar hidup ni.


tapi bila tengok rumah ni, aku macam berkenan plak.semua ciri-ciri yang aku nak, ada kat rumah ni.sok-sok kalau tuan rumah ni nyanyi nak jualkan rumah ni, aku nak grab la..ada gak aset hartanah kat selangor ni..sementara masih muda, time ni la nak rancang kewangan keluarga.kann??

Friday, November 16, 2012

dear anon

selama ni aku tak pernah enable searching untuk blog aku..sape yang jumpak, jumpak lah..

sekarang ni baru aku enable search untuk blog ni..tu pun after aku dah hide kan post2 aku yang lama-lama dulu..

sebab aku sayang blog ni, and aku nak start blogging semula..fresh dari ladang.

tapi aku tak sangka, malam ni aku terjumpa sejenis orang yang over-protective.sampai tak boleh nak jentik langsung.over sungguh kata-kata beliau.

ni semua pasal komen-komen kat blog mantot la ni..

so sapa-sapa yang menyinggah..dipersilakan beredar..pasal kat sini takder apa-apa...

p/s: klu ko knal aku, ko tahu aku bukan cik askar semata-mata..

esok keja!!

ni lebih kepada excited ke merungut ni?

kalau korang kenal aku, yeah..ofkos la merungut..

aku pun macam tak percaya dah seminggu aku cuti sejak ari sabtu aritu.sabtu, ahad, isnin, selasa, rabu, and arini khamis..waaa cukup-cukup la tu kennn..dapat merasa cuti panjang macam ni pun dah kira besar rahmat dah ni.ingat senang ke nak dapat?melainkan ko adelah cikgu or ko tengah cuti berpantang..hahaha

sejak ari ahad aritu, parents aku datang duduk kat rumah aku ni..excited kemain aku.sebab dah lama tak merasa diasuh ibu sendiri..memang heaven..

aku yang besar kepala ni pun sesedap rasa jer sambung balik tido lepas sarapan.bangun-bangun jer tengok, ehhh,,makanan tengahari dah siap?

hebak..hebak..

malam ni laki aku on-call lg..so idup adelah agak bosan..

oh ye, aku dah berjaya mendapatkan rumah sewa dekat gilerrrrr ngan tempat keja aku..ok la sementara nak menghabiskan tempoh mengandung ni..dapat la aku berehat-rehat jap kat rumah tu..tak payah la nak drive mengharungi jem yang x pernah surut kat sini ni..

ni la pestaim aku deal sendiri umah sewa without my husband.tapi nasib baik laki aku approve jugak lepas tengok rumah tu..kalau nak ikutkan rumah-rumah yang kami pernah jenguk yang memang hazabedah wacakaplu, kira orait la rumah sewa ni walaupun rege nyer tak sepadan dengan kawasan tu.

rasanya adelah jugak beberapa kali aku bengang dengan tuan rumah yang dah la sewakan rumah ntah apa-apa,,kat kawasan ulu plak tu..pastu sewa nak tinggi.tak sepadan dengan kawasan..pastu deposit nak dua bulan..aku tanya apesal mesti dua bulan?kalau nak dua bulan tu aku ok lagi, tapi tolong la sediakan kontrak yang mana kalau aku bagi notis siap2 before berambus dari rumah tu and aku tnggalkan rumah dalam keadaan sihat walafiat, pulangkan balik deposit aku.

oh..boleh pulak taknak..nak aku habiskan jugak duduk lagi dua bulan..kalau tak deposit takkan dikembalikan..

ni ape punya rules lah..pandai mintak banyak..tapi bila orang mintak pulangkan, banyak songeh plak..dah terang-terang aku nak tinggalkan rumah dalam keadaan sihat walafiat,,untuk apa lagi deposit tu disimpan bang oii..ni bukan win-win dah ni..ni ko sorang je merasa rumah ko tu still disewakan..untung kat ko sorang la pasal still dapat duit sewa for another two months.

perghh..kalau nak ingatkan berapa banyak orang yang buat pe'el macam ni..memang sakit hati..tabah jela aku ni menahan amarah..tah papo..

Saturday, October 27, 2012

Rutin Hidup


Aku dah lama tak join training navy-obviously.hehe
Bukan taknak, tapi tak larat. And lagi satu, still tak boleh nak get use dengan suasana baru. Yela, memang la belum cuba. Tapi kejutan budaya tu adelah sesuatu yang aku paling nak elakkan.

Skarang ni, mana mungkin aku yang bekerja dekat Telok Panglima Garang and tinggal di Subang, nak hadiri training dekat Penang..hahaha.. Memang dah dapat surat amaran dah pun.. Cuma belumrajin nak reply je..
Ayah aku pulak dokk ingatkan banyak kali, jangan sampai nama digugurkan sebab dah lama tak aktif. Nanti buat rugi je duit dalam Koperasi Tentera tu..wahh,,yang tu pulak matlamat ayah aku kan.. Yela, aku tak nafikan, Koperasi Tentera memang menjanjikan pulangan dividen antara yang tertinggi..tapi..aku tak larat..
in fact, macam dah hilang minat dah pun..

hidup aku sekarang ni, just pegi keja, balik keja, sapu sampah, basuh baju, bagi kucing makan pastu melepakkk dalam bilik tak keluar-keluar.
Nak masak..hmmphh..tunggu datang mood.and yang paling penting, tunggu datang selera nak makan dulu.
Esok, ulang benda yang sama balik.. haih..

Maka dengan itu, persiapan untuk melahirkan baby ni, satu benda pun aku belum buat.

mana nak survey hospital
barang baby lagi
baju mengandung pun aku baru je beli minggu lepas..haha..punya laaaa

selama ni aku belasah je pakai la baju kurung besar-besar.pastu tak payah cakuk kain.zip sikit je pastu letak pin.pedulik hafa haku kain aku singkat ker, tinggi sebelah ker, janji aku dah kawen..tak payah susah payah nak mengorat aku..hakhakhaktuihh..

Seriously, aku rasa hidup aku memang perlu diuruskan oleh seseorang.likee...pengurus?manager?haha retis la sangat kan..
sebabnya, dah la laki aku pun hidup untuk keja jer.. aku pun lebih kurang jer..walaupun bukan hidup untuk keja, tapi aku hidup untuk pegi kerja..separuh tenaga aku habis kan jalan jer..pastu bila sampai kat tempat keja, bukannya jadi pekerja cemerlang sangat ponn..hahaha..last-last kami laki bini hidup macam passing-passing baton jer..ko balik, aku keluar.aku balik, ko plak keluar. best kan?bestttt sangat..haha

weh, seriously, aku sangat-sangat teruja nak shopping barang baby la.tapi taktau nak mula dari mana.adela member ofis dah bagi aku complete list barang-barang baby.terpulang kepada aku nak decide je mana nak beli, mana yang taknak.

tapi tula, shopping ni jadi sangat tak best bila takder suami kat sebelah. sama macam zaman nak beli baju ngandung dulu. takder laki aku, jangan harap aku nak keluar sendiri shopping sorang-sorang. tak best katanya.

so..lets tinjau-tinjau blog orang ngandung..bley?

cakk

assalamualaikum..

wahh..kelas kau jah kan..dah berabad menghilangkan diri sekarang baru nak cak-cak bagai..hihi

lama benar aku tak update blog ni, sampai dah tak tahu nak mula dari mana.tapi ok la ni, at least wujud jugak diri ni.masih bertemu jalan pulang.hehe

memandangkan malam ni aku sangat bosan, and kucing-kucing pun tak menunjukkan tanda yang diorang berminat nak berkawan dengan aku, maka, kat sini jela aku membebel sorang-sorang.

susah jugak bila bersuamikan lelaki yang kerjanya ikut shift, tak tentu masa plak tu.redha jela.bukan aku sorang jer yang alami benda ni.ramai lagi yang senasib.so, tak payah nak kecoh-kecoh.bukan dulu kau ke yang menggatal lebih nak kawen cepat-cepat kan...??hehe

hmm sedar tak sedar, dah 6 bulan aku bergelar mak buyung.satu fasa baru yang aku pun tak pernah sangka aku akan alami.bersyukur sangat, bila diberi kesempatan untuk merasa pengalaman bermakna ni.arap-arap semuanya selamat la eh.

Alhamdulillah, setakat ni, aku masih belum diuji dengan cubaan mengandung yang bukan-bukan.aku rasa baby aku ni lagi kuat semangat dari mak dia ni.yela, kadang-kadang, Allah bagi kesenangan kat sini, Dia uji kita kat tempat lain. Dia uji aku dengan tempat keja yang jauh, Dia bagi aku kandungan yang kuat dan tak berasalah-insyaAllah.
Mungkin lepas ni, ada lagi ujian yang mendatang, tapi arap-arap la aku mampu hadapi.

so, this is my journey..hopefully..aku nak coretkan sesuatu untuk tatapan aku.taknak macam budak-budak zaman dahulukala dah.hehe


Tuesday, August 28, 2012

boring..

Sunday, August 12, 2012

sunday

Pagi ahad yang sepatutnya best tapi aku taktau nak isi dengan aktiviti apa.sepatutnya aku kena pegi keja tapi katil aku ni semacam ada magnet la pulak hai..susah sungguh nak bangun.so aku pun malas nak pegi..mentang-mentang boss tak datang arini..hehe

sebenarnya target aku hari ni adelah mengemas rumah..maklum la..idup serumah dengan orang lelaki.mana ada sense of kemas mengemas ni kan..untung la zaman anak dara dulu ada bilik sendiri.sukati la nak hias macam mana pun..sekarang ni jangan harap la..

tahun ni tahun pertama aku beraya dengan status seorang isteri.and tahun pertama jugak la aku x beraya kat kedah.perasaan??syahdu...

kalau dulu2 time blajar sekarang ni mesti musim aku bersila kat dapur dah buat segala aneka kuih raya sendiri tapi tahun ni..hmmphh...aku asyik keja jer..aku pun dh fedap.duduk pun umah sewa,rasa macam malas nak bertungkui-mului menghias ke apa kan..

so paling-paling pun,arini aku nak dapatkan feel beraya tu.aku nak mengemas,nak ubah susun atur perabot,nak buat kuih..hmm bestnya..

eh,baju raya pun x beli lagi...  T_T

tengok, tahun ni aku memang xder feel la nak raya..satu-satunya perkara yang boleh menghepikan aku balik adalah bila aku terbayang tak kira la kat mana aku berya pun,juadah raya tu mesti best2 kan..secara tak langsung,lagi banyak rumah saudara-mara husband aku yang bakal diorang angkut aku nanti, lagi banyak la makanan yang aku boleh makan..hihihi..

aghhh layan sudah.....




Wednesday, August 1, 2012

syuh..syuhhh

punya la lama aku tak update blog aku ni..sedar-sedar sekarang ni dah masuk bulan posa dah pon..bukan aku taknak update la deng..aku banyak jer benda yang nak direpekkan tapi tu la..sekian lama laptop aku ni kena virus pppppppppp pun aku tak der rasa nak hantar2 repair.

virus ppppp tu adelah virus yang bilamana aku tengah khusyuk menulis,tetiba adeeeeee jer urup p nak mencelah...pastu aku bengang trus aku tutup laptop.nanti bila aku dah bukak balik nanti,dah takder dah gangguan urup p tu tapi... bila aku nk guna urup p tu nnti,dia xkan kuar..jadila aku supa orang cacat menulis..ntah apa2 la aku tulis kalau ada orang yang pandai teka apa yang aku bagitau tu orang tu memang hebat

syabas bete..syabas!!

ni tengah aku lepak2 layan facebook ni tetiba member aku masa skolah dulu(laki) ekceli tak rapat pun sebab dia kelas lain,teapi sebab slalu bertembung and aku suka panggil dia panda pasal dulu dia berisi2 gebu putih melepak macam panda pastu dia pulak dokk panggil aku 'lompat'.k la..jadi kawan..

ehh ayat tak habis.

so member ni tegur kat fb msg untuk mintak no phone aku...

aku tak reply pun malah berpura-pura menganggap diri aku tengah bizi basuh berak anak kat bilik air lalu meninggalkan fb aku terkontang-kanting sendirian.boleh?

sebab aku dapat agak apesal dia nak no phone aku..

TU  NAK JUAL INSURANS LETTEW.....

camna aku tau?

sebab dulu aku pun tak pasti kitorang terborak (terborak ok bukan terberak) pasal apa ntah kat fb skali terlalut2 pasal jual insurans.aku dengan sekuat daya nyer telah mengkondem la penjual insurans ni..lagipun kamon la..aku join navy tu pun dh ada insurans.haha gila cetek ilmu aku.padahal insurans tu cover time keja jer..hakhakhaktuihh

aku dengan selantanag-lantang nyer telah menegaskan yang 'yess,insurans tu memang penting,tapi sila tunggu aku kaya terlajak besok-besok sampaikan taktau nak buat apa lagi belen 5k dalam gaji aku ni(chewahh mamposlah berangan) baru aku beli insurans.

tapi ni bulan-bulan pun cukup-cukup hitung jer..lagi nak suruh aku amek insurans..kamon la..

note: masa aku cakap semua ni pungpangpungpang aku tak tau pun yang dia ni sebenarnya jual insurans gak..hahaha matik la makk

tetiba dia cakap 'ekceli aku pun jual insurans.camni la..ko bagi no phone ko,biar aku explain kat ko kaw2 punya.gerenti lepas ni fikiran ko brubah.ko taknak beli pun takpe tapi aku selaku penjual insurans ni memang takkan puas hati slagi tak dapat mengubah mentaliti rakyat Malaysia ni.'.

wahh..dan-dan tu aku teringat nak kuar sebab sabun basuh baju tak beli lagi,ubat gigi dah abes dah..bla bla bla.... kita sambung nanti2 jela yer.

daaaaa ;)

and skarang ni penjual tegar ni datang balik..ha ha ha habis la aku..

jangan reply..jangan reply..

Saturday, April 7, 2012

repekan seminit

yeahh..hari ni adelah ari yang paling bosan aku rase.dari tadi keje aku berguling kiri kanan je.mentang-mentang cuti.padehal semalam dah janji nak dtg keje jugak ari minggu pun..tp,biase lah.aku kan orang melayu..
 nampak tak kaitannya?



dah lama tak update blog sampai taktau nak mula dari mana.tapi aku gagahkan jugak sebab taknak blog x femes ni berkubur camtu jer.

idup aku skarang ni sangat la sedey.kul 6 dah bgn bersiap2.keje kat telok anglima garang,tapi duduk kat subang.tak ke giler?haha..tapi demi cinta aku turutkan..wahhh

balik dari keje lak ari mesti lewat dari kul 9 malam.kadang-kadang sampai 1 pg pun pernah.punya la sayang kompeni..
tp aku ada reason untuk semua ni..dulu aku selalu bersedey dengan hidup aku.not knowing whther i wud get hired or not,cud become an engineer or not.kadang-kadang aku jeles dengan orang yang berlumba-lumba update status betapa diorg x suka ari isnin,boring keje so the bla bla whatever~~
 now ni,Alhamdulillah.....aku bersyukur sangat2..seolah2 idup aku berpusing 180 darjah.totally different.terasa lebih bermakna.terasa lebih ada tujuan.Alhamdulillah..

now ni aku berazam,aku akan hargai setiap detik aku bekerja sebab pada aku sekarang ni,kerja tu satu kepuasan.aku penat.tapi aku puas.

and bagi aku keputusan utnuk kawen awal tu memang keutusan yang terbaik dalam idup aku.sekurang-kurangnya rindu berjauhan tu kurang.bercinta jarak jauh ni bagi aku memang sangat menguji.tak semua orang mampu lalui.

kawen awal sekurang-kurangnya mengajar aku untuk lebih merancang sebelum banyak lagi duit gaji aku  terbazir macam tu jer.sebab sekurang-kurangnya kitorg dah mula merancang sesuatu untuk marriage ni.



Atoy pun dah xder..
Ini part yang paling sedey sebenarnya.tapi xpela..lets not talk about this first.

k la.nak merepek sekejap je ponnnnn..