Saturday, November 17, 2012

survey spital pulok

aku mulakan dengan fakta yang korang taktau.




















'hospital ada dua jenis.satu gomen, satu private'















amacam?hebat tak fakta aku arini..muahahaha

ok camni..aku ni tak kesah pun kalau nak bersalin kat hospital kerajaan ker, swasta ker, rumah makbapak aku ke.....eh??

tapi yang paling aku kesahkan adelah, aku taknak bersendirian..aku paling paling paling taknak bersendirian.

aku ada terbaca katner ntah..yang kat hospital gomen ni kalau time tu bukan waktu melawat, hubby ko hanya boleh datang temankan ko time ko dah nak bersalin jer..lain dari waktu tu, ko duduk la sorang-sorang hitung brapa kali ko sakit and tunggu doc datang check bukaan.haha

aku taktau la benda ni betul ke tak tapi sebab skarang ni laki aku still kat tempat keja, so aku pun tak tanya benda ni kat dia.lagipun,aku ni kalau bab-bab ni tak pernah nyer terpikir nak rujuk laki sendiri.pasal bila dia duduk sebelah aku, takder maknanya aku nak tanya pasal keja dia.baik kitorg bercengkerama di bawah bulan purnama.ye dokk?

satu lagi, mak mertua aku cakap, better pegi private hospital.xyah hospital sangat pun takpe la..pusat bersalin pun ok dah..janji ko bayar, diorang pun treat ko heppy punyyerrr..

tapi orang cakap hospital serdang punya O&G macam agak bagus.so aku masukkan dalam senarai.
yang pasti, laki aku tak bagi aku bersalin kat hospital tempat dia keja.sebab dia tak suka nurse-nurse perli kalau dia panic time bini sendiri bersalin. ni mesti time patient lain bersalin ko buat main-main jer..hahaha

actually aku pun tengah mempertimbangkan bersalin kat kedah jugak..tapi bila pikir-pikir balik, aku rasa aku tak cukup kuat bersalin tanpa asben sendiri di sisi.yela, aku cakap ni pun macam la kalau aku bersalin kat selangor jugak, asben aku boleh datang...dibuatnya time tu dia takleh lepaskan diri dari tempat keja??

tapi mak bapak aku cakap, kat kulim tu dah tak jumpak klinik bersalin yang diterajui oleh orang melayu..semuanya bangsa lain.so macam tak best sikit..lagipun kakak aku kan dijangka bersalin sebulan awal dari aku.so mungkin mak bapak aku pun memang da ada kat selangor ni tunggu kakak aku berpantang.so semua ada sini.asben, mama, abah..orait la tuuu

now, ada seorang member kat kilang bagitau aku satu klinik ni.

PUSAT BERSALIN BARAKAH


antara benda yang buat aku tertarik dengan pusat bersalin ni,

1.Dekat dengan tempat keja aku and rumah sewa baru aku.
Jarak dia adela dala 13km dari tempat keja aku.so aku boleh tunggu sampai betul-betul ready nak bersalin, baru amek cuti.hahaha untung..

2. Doktor nyer semua muslimah.
Ni yang penting. Alhamdulillah, so far, aku belum pernah disentuh doktor lelaki time checkup.kalau pegi klinik desa, kompem-kompem la nurse tu semuanya pompuan.bila pergi scan baby kat satu klinik ni pulak, Dr yang bertugas mesti yang perempuan.dah la baik plak tu..Alhamdulillah..

3.Pakej yang ditawarkan kira orait la.
Ada dua pakej.Pakej Khadijah( bilik sorang) and pakej Fatimah(yang share 4 orang satu bilik) .harga dia dalam rm1500++ and rm1700++ jer..which is aku rasa agak affordable la.aku mana mampu nak cover bill utk spital mcm KPJ, Tropicana semua tu. lagipun aku taknak spital gomen atas sebab-sebab yang dah dinyatakan tadi ja..haha..

4.Suasana kat situ
Ni kata kawan aku yang pernah bersalin kat situ la.Katanya kat situ sepanjang masa berkumandang bacaan ayat-ayat suci Al-Quran.mana la tau kot-kot time tu aku stress sangat ka, ada gak yang nak ingat mengingatkan kan..maklumlah, first time..

cuma ada satu benda ja..

harga di atas adelah untuk bersalin normal sahaja..

kalau kena c-sect, dia bagi dua choice which is
1) hantar ke hosptal klang yang super pack (kata asben aku)
2)hantar ke salam medical centre??  yang mahal( kata aku)

so, doa-doa la supaya semuanya berjalan lancar sahaja...


kalau korang ada cadangan, tolong la share-share..aku ni serba tak tahu punya orang..

huhu..







tinjau-tinjau bakal rumah sewa


susah jugak bila laki aku still takleh confirmkan tempat keja dia yang sebenar.housemanship tu dah la makan masa dua tahun.so dalam masa dua tahun ni, aku asyik menyogokkan fikiran aku dengan tanggapan yang selangor ni bukanlah selamanya tempat aku mencari rezeki. and mungkin jugak bukan tempat aku aku membiak beranak pinak..woho

kurang dari setahun, laki aku akan menamatkan posting dia.bermakna kurang dari setahun jugaklah dia akan berpindah ke negeri lain.aku suruh dia apply kat kedah jer..hukhuk..tapi bila pikir-pikir balik, macam tak baik jer jauhkan anak lelaki dari ibu bapanya.nak-nak plak laki aku tu anak sulung.hmm..

so buat masa sekarang ni, kitorang menghabiskan duit kat sewa rumah jela..rugi memang la rugi tapi alang-alang nak buat loan, aku ni bukan lah kahaya mana nak beli umah kat sini, pastu nanti pindah ke negeri lain lak untuk selama-lamanya..eceh..kompem je untuk selama-lamanya.haha

aritu kan aku ada cakap pasal bakal rumah sewa baru aku tu.hah, ni pic rumah tu yang aku sempat snap.




aku mintak tuan rumah ni kosongkan barang-barang sebab aku taklah perlukan sangat rumah yang fully furnished.lagipun aku taktau mana nak sorokkan barang yang banyak-banyak tu nanti.kang dah penat mengemas pun tak boleh-boleh nak nampak kemas jugak sebab barang banyak sangat.

padahal sebenarnya aku takut dia charge lebih..haha..dasarrr...

so skarang ni tuan rumah baru nak kosongkan sikit2 barang dia..ikutkan hati, nak ajer aku mintak dia tinggalkan sofa tu tapi bila pikir-pikir balik, aku ni dah la ada kucing-kucing yang boleh tahan derhaka jugak la, so kenselll..





ok, bila nampak gambar fridge tu, baru aku teringat. aku plan nak beli lagi sebijik fridge.sebab fridge yang ada sekarang ni cuma satu pintu.so macam tak fresh sangat.ni asben aku la nih.masa mula-mula kawen dulu masing-masing baru jer stat keja so menggagau jugak la nak beli barang rumah pun.aku keluarkan 500 suruh dia beli washing machine.and aku mintak dia beli fridge sebab gaji dia lebih sket dari aku yang nan ado ni khennn..alih-alih dia pun nak spend 500 gak untuk beli fridge..berbuluuuu jer aku satu hari..haihh

so, memandangkan aku bercita-cita nak fully breastfeed anak aku (In shaa Allah) so aku perlukan ruang penyimpanan yang lebih.yela, kena la asingkan jugak kan barang dapur dengan stok susu.baru happening sikit..




rumah ni actually adelah semi-d. padahal target asalnya aku ni asal dapat rumah teres satu tingakt yang super dekat dengan tempat keja, and terletak dalam komuniti masyarakat yang selamat, and tak pernah didiami oleh bangsa lain pun orait la.. tp susah nauu nak dapat ciri-ciri cenggitu. kalau ada pun mesti rumah mahal yang macam tak berbaloi plak untuk aku and asben yang baru nak belajar hidup ni.


tapi bila tengok rumah ni, aku macam berkenan plak.semua ciri-ciri yang aku nak, ada kat rumah ni.sok-sok kalau tuan rumah ni nyanyi nak jualkan rumah ni, aku nak grab la..ada gak aset hartanah kat selangor ni..sementara masih muda, time ni la nak rancang kewangan keluarga.kann??

Friday, November 16, 2012

dear anon

selama ni aku tak pernah enable searching untuk blog aku..sape yang jumpak, jumpak lah..

sekarang ni baru aku enable search untuk blog ni..tu pun after aku dah hide kan post2 aku yang lama-lama dulu..

sebab aku sayang blog ni, and aku nak start blogging semula..fresh dari ladang.

tapi aku tak sangka, malam ni aku terjumpa sejenis orang yang over-protective.sampai tak boleh nak jentik langsung.over sungguh kata-kata beliau.

ni semua pasal komen-komen kat blog mantot la ni..

so sapa-sapa yang menyinggah..dipersilakan beredar..pasal kat sini takder apa-apa...

p/s: klu ko knal aku, ko tahu aku bukan cik askar semata-mata..

esok keja!!

ni lebih kepada excited ke merungut ni?

kalau korang kenal aku, yeah..ofkos la merungut..

aku pun macam tak percaya dah seminggu aku cuti sejak ari sabtu aritu.sabtu, ahad, isnin, selasa, rabu, and arini khamis..waaa cukup-cukup la tu kennn..dapat merasa cuti panjang macam ni pun dah kira besar rahmat dah ni.ingat senang ke nak dapat?melainkan ko adelah cikgu or ko tengah cuti berpantang..hahaha

sejak ari ahad aritu, parents aku datang duduk kat rumah aku ni..excited kemain aku.sebab dah lama tak merasa diasuh ibu sendiri..memang heaven..

aku yang besar kepala ni pun sesedap rasa jer sambung balik tido lepas sarapan.bangun-bangun jer tengok, ehhh,,makanan tengahari dah siap?

hebak..hebak..

malam ni laki aku on-call lg..so idup adelah agak bosan..

oh ye, aku dah berjaya mendapatkan rumah sewa dekat gilerrrrr ngan tempat keja aku..ok la sementara nak menghabiskan tempoh mengandung ni..dapat la aku berehat-rehat jap kat rumah tu..tak payah la nak drive mengharungi jem yang x pernah surut kat sini ni..

ni la pestaim aku deal sendiri umah sewa without my husband.tapi nasib baik laki aku approve jugak lepas tengok rumah tu..kalau nak ikutkan rumah-rumah yang kami pernah jenguk yang memang hazabedah wacakaplu, kira orait la rumah sewa ni walaupun rege nyer tak sepadan dengan kawasan tu.

rasanya adelah jugak beberapa kali aku bengang dengan tuan rumah yang dah la sewakan rumah ntah apa-apa,,kat kawasan ulu plak tu..pastu sewa nak tinggi.tak sepadan dengan kawasan..pastu deposit nak dua bulan..aku tanya apesal mesti dua bulan?kalau nak dua bulan tu aku ok lagi, tapi tolong la sediakan kontrak yang mana kalau aku bagi notis siap2 before berambus dari rumah tu and aku tnggalkan rumah dalam keadaan sihat walafiat, pulangkan balik deposit aku.

oh..boleh pulak taknak..nak aku habiskan jugak duduk lagi dua bulan..kalau tak deposit takkan dikembalikan..

ni ape punya rules lah..pandai mintak banyak..tapi bila orang mintak pulangkan, banyak songeh plak..dah terang-terang aku nak tinggalkan rumah dalam keadaan sihat walafiat,,untuk apa lagi deposit tu disimpan bang oii..ni bukan win-win dah ni..ni ko sorang je merasa rumah ko tu still disewakan..untung kat ko sorang la pasal still dapat duit sewa for another two months.

perghh..kalau nak ingatkan berapa banyak orang yang buat pe'el macam ni..memang sakit hati..tabah jela aku ni menahan amarah..tah papo..