Monday, January 14, 2013

persiapan barang baby

ok..bab persiapan barang baby,memang aku paling eksaited.tapi eksaited meninjau jela..belinya idok juger..

list barang-barang, aku dapat dari member ofis aku..so aku forward kat kakak aku skali.






ok..ni bilik yang aku dah khaskan untuk baby aku..walaupun sebenarnya aku rasa awal-awal kelahiran nnti mungkin aku tak guna sangat bilik ni..tambah2 lagi aku nak balik kedah berpantang kat sana plak..so..takper la..jadi tempat letak barang baby lah dulu.at least senang aku nak control tahap kebersihan.kucing-kucing aku memang diharamkan jejak kaki dalam bilik ni..sekarang ni aku target nak beli baby watch..tp nak dapat free pun boleh jugak kalau cukup sudu plastik yang kita dapat bila beli anmum materna tu..huhu..tp aku baru ada 4 bijik susu..tak cukup lagi 3..



ni dua bijik beg yang aku dah kemaskan untuk dibawak ke hospistol.satu beg baju aku and baby..satu lagi set breast pump.aku beli medela swing tu pun after survey-survey.breastpump ni gunanya kalau after bersalin nanti aku tak reti sangat nak express susu pakai tangan, ada jugak gunanya menda alah ni..and yes, aku niatkan supaya aku boleh fully breastfeed anak aku..in shaa Allah moga-moga dipermudahkan..

dalam beg besar tu aku letak:

1.kain batik
2.baju butang depan
3.stokin ( aku cilok asben aku punya)
4.nursing bra and nursing pad(washable)
5.towel aku (kecik sudah)
6.maternity pad.
7.toiletries and selipar(ni tak bubuh lg)
8.underwear
9.nursing cover(aku guna pashmina shawl ajer) pasal aku taknak jadi tontonan umum nnt..tensen..  =)

10.6 ketul pampers baby (newborn size)
11.barut tali
12.minyak yuyi
13.towel baby and balut2 yang ada hoodie tu.
14.baju baby, mitten n booties(1 set jer)
15.set mandi baby( tapi aku bawak lotion and shower jer, shampoo and talc tinggal umah dulu)
16.baby wipes

dalam beg kecik plak:
1.breast pump
2.ice pack..kot2 la..walaupun aku pun x tau ntah2 x guna pun setakat sehari dua jer kat hospistol tu.
3.bottle susu (yg satu set ngan pump medela).aku beli dua botol kecik Avent tp untuk bawak ke hospistol, rasanya botol medela pun dah cukup kot..

hmm rasanya tu jer kot..




ni plak bath tub yang aku nak tinggalkan kat umah dulu.dalam ni adelah botol susu 2 bijik, nursing bra, ice pack, changing mat, diapers, nursing pad, toiletries anak aku,pastik susu EBM, nail clipper,diapers rash cream, sikat rambut jenis berus tu..ntah apa2 lagi la..pil Asi untuk banyakkan susu pun aku dah beli siap2.


hamper ni...abang aku yang bagi..sama sebijik macam yang dia bagi kat kakak aku.cuma kaler jer lain-lain.hehe..


ni tilam kekabu yang parents aku sediakan untuk bakal cucu.lembut jer..rasa macam aku plak yang nak tido sini..kompem taknak bangun.
set bersalin pun mak aku dah belikan untuk aku..maybe nak be fair antara aku and kakak aku kot..so..jimat duit ahkak dik non..ngeee~


ekceli bilik baby ni share toilet ngan bilik adik perempuan aku.so sementara bilik ni still x digunakan, memang aku suruh adik aku kunci jer bilik air tu dari arah sana.senang.untuk keselesaan dia gak..tapi once bilik ni dah digunakan,ofkos toilet ni pu akan berfungsi jugak lah kat sebelah sini.so kena stat kunci toilet dari arah bilik adik aku jugak la pasni.

aku cadang-cadang nk letak satu fridge kecik dlm bilik ni..untuk simpan simpan susu aku.sebab tu la aku doa sangat supaya adelah rezeki untuk anak aku.arap2 aku takder masalah pengeluaran susu.yela, lain orang lain dugaannya.tengok kakak aku dulu time pregnant banyak sangat dugaan dia.sikit bleeding, jap jap lagi bleeding plak.tiba husband plak tak sihat.masuk spital la, apa la..tapi time nak bersalin,.mudahh jer..baru dua minggu lepas dia bersalin.padahal beza jarak kitorg 4 minggu.mmg dia awal dua minggu dr tarikh sepatutnya.

masa tu aku balik kulim jap sebab nak jemput KERETA BARUUU..wahahaha gelak keji..
tiba2 ari yang aku balik sehari tula kakak aku tiba2 sakit perut.kitorang ingat mengeras biasa-biasa je sebab kakak aku ni suka propa sket..hahaha.tunggu jugak kot2 ada air ketuban kuar ker,xder plak.xkan la nak suruh asben aku gi seluk kakak aku pulak kot..aku pulak yang malu hoii..

so just bawak gi hospital kulim.tengok bukaan dah 8cm!
hamek kauu..kalah orang yang dah berejam2 masuk wad tapi bukaan baru 2 cm.pastu2 tunggu2 jap, abang  ipar aku dah kena panggil masuk dah..pastu 15 minit pastu, dia keluar cakap semua dah selesai.ehh cepatnyaaa..masuk 1.45pm,baby lahir 3.45 pm..and kitorang totally x jangka kakak aku akan bersalin dah.

sekarang ni tengok dia jaga baby senang jer..takder meragam pun..susu pun cepat jer kuar..tu cara-cara pakai pump biasa jer..tp sebab pump tu macam mainan sangat,so aku ajak mak aku kuar beli pump baru untuk kakak aku..ofkos mak aku bayar..haha..beli medela jugak..tp yang manual..harmony kot kalau tak silap.

yang aku ni, dah beli pump elektrik bagai..arap-arap la ada rezeki..kita taktau, kadang-kadang kita senang jer time ngandung, tak sakit tak apa, alih2 dugaan datang kat tempat lain..mintak dijauhkan dari benda-benda yang tak elok..apa-apa dosa aku, janganlah anak aku yang tanggung....Amin..



ok sambung balik..melalut sudaa..
yang kat atas ni bekas comel yang aku beli kat Planet Popcorn.sebenarnya dapat kalau beli 6 pek popcorn tapi aku mintak nak beli kotak jer..so asben aku pun ikutkan jela..

beli sampai dua bijik (ala sebijik pun rm5 jer) tapi taktau nak letak apa.aku letak baju baby jela..

oh yeah..sebenarnya dalam banyak-banyak benda, yang paling aku tak beli adelah baju baby.percaya tak aku cuma ada set yang ada 3 rompers tu..pastu baju yang ada dalam hamper abang aku bagi tu.tu jer.sebab aku cerewet sikit.kalau boleh nk beli lasttttt skali.tapi tula..gaji pun tinggal sekali jer lagi before due ni..macamkan banyak sangat duhitt..puii

ok dah..tak larat taip dah..laki aku pun dah otw balik umah.dengan burger yang aku pesan..so lenkali aku sambung lg yer..tu pun kalau rajin...


Sunday, January 13, 2013

sakit-sakit pun, demi kamu jugak wahai anakku..muahhh

antara penderitaan yang aku rasa sepanjang ngandung ni adelah..

1.sakit belakang sepanjang masa.
yang ni memang  tak terhingga.kadang-kadang rasa macam nak nages pun ada.kat ofis, bila dah sakit sangat.aku masuk surau..landing...tapi masalah kedua plak menimpa..

2. ....which is sakit montot.ni memang sejak awal pregnancy lagi sampai skrg.sorang tukang urut ni cakap, aku sakit montot ni sebab duduk terlampau lama..so aku ingat maybe la sebab slama ni aku drive pegi balik keja jauh sangat, so asyik duduk jer spnjng jalan( ofkos la duduk time drive..manada org drive sambil berdiri), tu yang sakit tu..tp now ni sejak pndah umah baru yang jarak perjalanan tak sampai 3 minit pun, aku still rasa sakit gak..sakit yang macam sendi kat punggung ko tu jammed.ko tak boleh nak rotate atas paksi punggung sesuka hati..hazab sangat..series mak rasa macam orang tua noks..

3.air pedas yang slalu melimpah kat throat ni..aduyai..mcm nak terbakar jantung, hati and paru-paru aku.haha..senang cakap heartburn la.slalunya jadi pas aku makan la.katenyer takleh makan makanan bergoreng..tapi aku rasa, semua benda yang aku makan pun jadik gak masalah ni..abes..takkan tak makan langsung.tak sangguppppp.

4.Alhamdulillah, aku tak mengalami pun alahan or muntah-muntah sepanjang ngandung ni..kalau ada pun everytime gosok gigi and minum air masak.tapi bila aku tak datang keja, alasan yang aku slalu bagi, muntah-muntah la..haha..kojaq nyer aku..aku rasa makcik2 kat tempat keja aku ni berbulu jer tengok aku punya perangai..mesti sorang-sorang ngata aku.tapi lantak..jangan nak cakap masa time diorang pegnen dulu diorg tiptop jer x buat perangai.sekurang-kurangnya aku tak datang aku yang rugi.tapi bila datang, aku buat keja betul2.tak macam makcik2 yang suka berkumpul kat surau pastu borakkkkkkkk jer.. choiii

sekarang ni aku tengah mempertimbangkan,kat mana aku nak bersalin.aritu iyo2 jer post pasal pusat bersalin barakah tu.tapi bila baca punya baca....ramai yang tak suggest first baby deliver kat kedai shoplot yang kalau ada komplikasi,last2 diorang kan post balik ke hospital gomen terdekat..taknak ahh..

so sekarang ni, aku ada beberapa calon.swata or gomen bergantung kepada time bersalin tu dah gaji ke belum..hahaha boley??

ikut plan asal.aku bersalin kat selangor, pantang pun kat selangor..sebab aku cepat down kalau tak nampak laki aku..(apekejadah weyhh).

even adik aku pun mak aku dah post kat aku ah suruh aku teman kat cni.at least time laki aku onkol, ade jugak peneman.sekrang ni idup aku lebih ceria..sejak adik aku ada cni, baru skali kot aku basuh and jemur baju sendiri..skrg ni ari-ari adik aku jemur baju, ,utip siap lipat lagi, tolong masak untuk aku..wahaha ada sarapan, makan tengahari, malam..macam tesco la..membantu anda berjimat! tak payah makan luar dah. dulu balik2 keja penat2 sampai2 umah dah malam..memang kedai la jawabnya..kini tidak lagi..yeahh..

at least bila aku balik lewat sebab OT ke nak siapkan keja ker, takde la aku risau sangat kucing aku tu kebosanan takde orang nak teman.adik aku dah ada.siap dengan kucing dia dari kedah pun dia hangkut bela kat cni..haha..

ok..pegi tolet sat..derita btol sikit-sikit nak terkencing...nak ajer aku ikat baldi kat underwear ni senang main sembur-sembur je..

posting ke laut lagi..



ekceli malam ni aku frust sebab takleh ikut laki aku kuar tengok bola.MU lawan katanya..arghh..blasah ;a saper lawan pun..macam la aku peduli sangat.aku cuma pedulinak kuar makan jer..tak tengok bola pun untung-untung dpt gak makan burger tepi jalan ker..

sejak awal-awal mengandung dulu, dua benda yang aku tak jemu-jemu ulang makan adelah burger jalanan and ABC.haa..satu lagi goreng pisang..tapi goreng pisang ni macam dah tak brapa craving sangat dah skrg ni..ABC and burger ni jer..x surut-surut nafsu makan tu.

sekarang ni aku baru 35 weeks ++ kot..rasanya la..sebab aku ni macam slalu lost count sikit..dulu masa ada roda impian yang boleh pusing2 tengok EDD suma tu, senang je aku menjawab bila ada orang tanya.now ni,setiap jawapan aku berakhir dengan kot...

so senang-senang, aku amek due date aku jela..14 Feb..in shaa Allah..
tp aku lebih mengharapkan anakku..segeralah keluar..

sebabnya;
1. aku dah tak larat dah berbentukmukabumikan kegemukan.melampau-lampau.asal check jer..mesti terlebih weight gain.asal check jer..terlebih berat..satu keja plak nak kena amek blood pressure setiap dua hari kat klinik ofis aku keja tu.

2.8hb smpai 14 hb feb ni company aku bg cuti CNY.tp team aku ni macam tak dapat jer nak bercuti..ada ura-ura kitorg kena jugak datang keja..maklumlah,bekerja dalam team yang terlibat dalam new line set up ni, bizi nyer tu lebih sket dari orang lain.so aku taknak keja time tu..aku nak cuti. maka anak aku, tolong la keluar awal sikit..boley?haha

3.aku lahir january.asben aku plak mac.tapi aku punya kapla ni kalau boleh semua aku nak bolot. so aku prefer anak aku jadi january baby jugak.hahahahahahaha

4.aku memang nak cuti..nak cuti..nak cuti..sebab aku punya motivation ni dah down..ko tiup la cmner pun..aku tak larat, memang aku tak larat lah..seriesly, sejak aku pegnen ni, aku rasa boss aku ni tahaaaannnn je ngan perangai aku.sukati tok nenek aku jer nak masuk lamabt la, half day la..cuti la..MC tipu-tipu la..checkup lama-lama la..ilang dua-tiga ari xder kabar berita la..macam mintak kena pecat pun ada..aku pun taktau ni pasal pembawakan budak ke apa.tapi diorang kena ingat, sebelum pegnen, aku la pekerja yg sanggup mengabaikan laki sendiri demi company terchenta..now aku dah boroi2, korang nak cari pasal ngan aku??hell noooo..

seriesly, aku pernah bebai ( buat perangai) nak berenti keja sampai laki aku pun taktau nak cakap apa dah.member-member pun jenuh memujuk..ayah aku siap kol bagi kaunselling kat aku lagi..duk ingatkan nape aku berubah sampai macam ni sedangkan dulu asal ada cuti sem break jer,,kompem aku la yang cacing kepanasan nak mencari keja.tak dapat  pegi keja, pegi training navy.janji duit masuk.

skrg ni ntah la..motivation low..tapi bila aku pikir-pikir balik, aku berdoa slama ni untuk diberi peluang keja macam orang lain, kenapa aku kena spoil everything just because i'm expecting a baby?sedangkan semua ni boleh je aku capai serentak.

so tula point-point aku kenapa aku naaakkk sgt bersalin awal.walaupun sebenarnya aku cuak gak..takut nanti nak bersalin susah, mula la orang selongkar satu-satu kesalahan aku kat laki aku la,,mak bapak aku la..huhu..mintak dijauhkan..sampai camtu skali aku pikir.huhu..

misi aku skarang ni, nak kurus macam dulu balik.tapi aku tak brani nak kawal skarang. takut nanti semangat aku datang berapi-api, aku tak sedar aku terkejam kat badan sendiri and baby plak.so kita bagi bersalin dulu.dah lama aku tak rasa mcm hot depan laki aku..hahaha..walaupun dia duk pujuk cakap makin tembam makin chomel (adekah?), aku tetap rasa macam aku ni kakak kepada dia setiap kali kuar sama2,dek kerana saiz badan supa peti sejuk ni.muahahaha

eh, ok dah..takder topik sebenarnya..nak mengarut jer..hehe