Monday, January 14, 2013

persiapan barang baby

ok..bab persiapan barang baby,memang aku paling eksaited.tapi eksaited meninjau jela..belinya idok juger..

list barang-barang, aku dapat dari member ofis aku..so aku forward kat kakak aku skali.






ok..ni bilik yang aku dah khaskan untuk baby aku..walaupun sebenarnya aku rasa awal-awal kelahiran nnti mungkin aku tak guna sangat bilik ni..tambah2 lagi aku nak balik kedah berpantang kat sana plak..so..takper la..jadi tempat letak barang baby lah dulu.at least senang aku nak control tahap kebersihan.kucing-kucing aku memang diharamkan jejak kaki dalam bilik ni..sekarang ni aku target nak beli baby watch..tp nak dapat free pun boleh jugak kalau cukup sudu plastik yang kita dapat bila beli anmum materna tu..huhu..tp aku baru ada 4 bijik susu..tak cukup lagi 3..



ni dua bijik beg yang aku dah kemaskan untuk dibawak ke hospistol.satu beg baju aku and baby..satu lagi set breast pump.aku beli medela swing tu pun after survey-survey.breastpump ni gunanya kalau after bersalin nanti aku tak reti sangat nak express susu pakai tangan, ada jugak gunanya menda alah ni..and yes, aku niatkan supaya aku boleh fully breastfeed anak aku..in shaa Allah moga-moga dipermudahkan..

dalam beg besar tu aku letak:

1.kain batik
2.baju butang depan
3.stokin ( aku cilok asben aku punya)
4.nursing bra and nursing pad(washable)
5.towel aku (kecik sudah)
6.maternity pad.
7.toiletries and selipar(ni tak bubuh lg)
8.underwear
9.nursing cover(aku guna pashmina shawl ajer) pasal aku taknak jadi tontonan umum nnt..tensen..  =)

10.6 ketul pampers baby (newborn size)
11.barut tali
12.minyak yuyi
13.towel baby and balut2 yang ada hoodie tu.
14.baju baby, mitten n booties(1 set jer)
15.set mandi baby( tapi aku bawak lotion and shower jer, shampoo and talc tinggal umah dulu)
16.baby wipes

dalam beg kecik plak:
1.breast pump
2.ice pack..kot2 la..walaupun aku pun x tau ntah2 x guna pun setakat sehari dua jer kat hospistol tu.
3.bottle susu (yg satu set ngan pump medela).aku beli dua botol kecik Avent tp untuk bawak ke hospistol, rasanya botol medela pun dah cukup kot..

hmm rasanya tu jer kot..




ni plak bath tub yang aku nak tinggalkan kat umah dulu.dalam ni adelah botol susu 2 bijik, nursing bra, ice pack, changing mat, diapers, nursing pad, toiletries anak aku,pastik susu EBM, nail clipper,diapers rash cream, sikat rambut jenis berus tu..ntah apa2 lagi la..pil Asi untuk banyakkan susu pun aku dah beli siap2.


hamper ni...abang aku yang bagi..sama sebijik macam yang dia bagi kat kakak aku.cuma kaler jer lain-lain.hehe..


ni tilam kekabu yang parents aku sediakan untuk bakal cucu.lembut jer..rasa macam aku plak yang nak tido sini..kompem taknak bangun.
set bersalin pun mak aku dah belikan untuk aku..maybe nak be fair antara aku and kakak aku kot..so..jimat duit ahkak dik non..ngeee~


ekceli bilik baby ni share toilet ngan bilik adik perempuan aku.so sementara bilik ni still x digunakan, memang aku suruh adik aku kunci jer bilik air tu dari arah sana.senang.untuk keselesaan dia gak..tapi once bilik ni dah digunakan,ofkos toilet ni pu akan berfungsi jugak lah kat sebelah sini.so kena stat kunci toilet dari arah bilik adik aku jugak la pasni.

aku cadang-cadang nk letak satu fridge kecik dlm bilik ni..untuk simpan simpan susu aku.sebab tu la aku doa sangat supaya adelah rezeki untuk anak aku.arap2 aku takder masalah pengeluaran susu.yela, lain orang lain dugaannya.tengok kakak aku dulu time pregnant banyak sangat dugaan dia.sikit bleeding, jap jap lagi bleeding plak.tiba husband plak tak sihat.masuk spital la, apa la..tapi time nak bersalin,.mudahh jer..baru dua minggu lepas dia bersalin.padahal beza jarak kitorg 4 minggu.mmg dia awal dua minggu dr tarikh sepatutnya.

masa tu aku balik kulim jap sebab nak jemput KERETA BARUUU..wahahaha gelak keji..
tiba2 ari yang aku balik sehari tula kakak aku tiba2 sakit perut.kitorang ingat mengeras biasa-biasa je sebab kakak aku ni suka propa sket..hahaha.tunggu jugak kot2 ada air ketuban kuar ker,xder plak.xkan la nak suruh asben aku gi seluk kakak aku pulak kot..aku pulak yang malu hoii..

so just bawak gi hospital kulim.tengok bukaan dah 8cm!
hamek kauu..kalah orang yang dah berejam2 masuk wad tapi bukaan baru 2 cm.pastu2 tunggu2 jap, abang  ipar aku dah kena panggil masuk dah..pastu 15 minit pastu, dia keluar cakap semua dah selesai.ehh cepatnyaaa..masuk 1.45pm,baby lahir 3.45 pm..and kitorang totally x jangka kakak aku akan bersalin dah.

sekarang ni tengok dia jaga baby senang jer..takder meragam pun..susu pun cepat jer kuar..tu cara-cara pakai pump biasa jer..tp sebab pump tu macam mainan sangat,so aku ajak mak aku kuar beli pump baru untuk kakak aku..ofkos mak aku bayar..haha..beli medela jugak..tp yang manual..harmony kot kalau tak silap.

yang aku ni, dah beli pump elektrik bagai..arap-arap la ada rezeki..kita taktau, kadang-kadang kita senang jer time ngandung, tak sakit tak apa, alih2 dugaan datang kat tempat lain..mintak dijauhkan dari benda-benda yang tak elok..apa-apa dosa aku, janganlah anak aku yang tanggung....Amin..



ok sambung balik..melalut sudaa..
yang kat atas ni bekas comel yang aku beli kat Planet Popcorn.sebenarnya dapat kalau beli 6 pek popcorn tapi aku mintak nak beli kotak jer..so asben aku pun ikutkan jela..

beli sampai dua bijik (ala sebijik pun rm5 jer) tapi taktau nak letak apa.aku letak baju baby jela..

oh yeah..sebenarnya dalam banyak-banyak benda, yang paling aku tak beli adelah baju baby.percaya tak aku cuma ada set yang ada 3 rompers tu..pastu baju yang ada dalam hamper abang aku bagi tu.tu jer.sebab aku cerewet sikit.kalau boleh nk beli lasttttt skali.tapi tula..gaji pun tinggal sekali jer lagi before due ni..macamkan banyak sangat duhitt..puii

ok dah..tak larat taip dah..laki aku pun dah otw balik umah.dengan burger yang aku pesan..so lenkali aku sambung lg yer..tu pun kalau rajin...


2 comments:

Vitamom Liana said...

thanks berkongsi, seronok baca.. :)

tumpang lalu ye tuan tanah..
saya ada menjual set ingin hamil, menyusu, berpantang dan set kecantikan :)
http://thevitamom.blogspot.com
http://facebook.com/vitamom

cenderamata dari hati said...

try http://cenderamatadarihati.blogspot.com ...hamper barangan bayi pada harga yang amat berpatutan. boleh beli utk diri sendiri mahupun untuk hadiahkan pada kawan2...

maaf tumpang iklan...