Monday, May 27, 2013

Ideal Life

Aku selalu bermimpi..dengan erti kata lain, berangan.Aku ada life idaman aku sendiri.

Manusia ni hatinya memang sentiasa berbolak- balik. Tak tetap pendirian. Berubah mengikut masa. Mengikut keperluan.

Dulu aku pandang wanita yang tak bekerja tu bak kata orang cina, ' Malas nak hidup'.Sebab aku rasa kita dihantar oleh parents kita untuk belajar, mengubah hidup keluarga.Ubah hidup sendiri. Tolong adik-beradik.

Betulkan aku jika aku salah.

Pandangan aku sekarang ni totally berubah. Sebab aku dah rasa apa yang aku tak pernah rasa.Aku jilat ludah aku. Aku tarik balik kata-kata aku. Sebab aku memang macam orang lain, hanya berkata bila sendiri tak rasa.

Tanggunjawab mendidik and menyekolahkan anak itu, tanggungjawab ibu bapa.
Tak kisah la samada anak tu, anak lelaki or perempuan, wajar diberi peluang menuntut ilmu.
Tapi,
Kalau satu hari nanti anak perempuan tu dah kawen, dah ada pemimpin baru, dan dia dah tak bekerja, kita sebagai parents tak berhak mengungkit and
mintak sekurang-kurangnya anak itu balas jasa kita yang menyekolahkannya.Itu memang tanggungjawab kita yang tak boleh diungkit apatah lagi minta dibalas. Tapi anak-anak, wajarlah membalasnya..

Sebab tanggungjawab dia dah pergi kepada suami.
Kalau suami kata jangan keja, jangan keja lah.
Aku rasa, berkat kita ikut cakap suami, in shaa Allah, rezeki tu akan terbuka luas.Semua dengan izin Allah s.w.t.

Aku mula sedar, semua perempuan, termasuk aku, 'berlumba-lumba' nak ada anak sendiri.
Tapi bila kita dah ada anak, apa yang kita buat? Kita biar anak kita dijaga oleh pengasuh. Dijaga oleh orang lain. Dibesarkan oleh orang lain. Sampai dia dah masuk taska, tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, kolej, universiti.
Hai, nama saya Lutfi Imran


And by the time kita pencen, semua proses tu dah hampir selesai. Sedar tak sedar. Aku baru jer pencen, tiba-tiba anak aku mintak ditukarkan 'hak pemilikan'. And aku tak sempat nak rasai sepenuhnya proses tu.Aku hilang semua tu.



Abaikan belakang aku yang bersepah tu


Mungkin orang lain sanggup. Tapi percayalah, aku tak sanggup. Naluri ibu, memang nak sentiasa dekat dengan anak. Nak ada dengan anak sepanjang masa. Kalau boleh taknak keja. Aku rasa, tu bukan bisikan hati yang tak waras. Tapi itulah naluri keibuan kita yang memberontak.

Kenapa negara kita yang kaya-raya dengan hasil minyak, pembalakan, perindustrian, pelancongan ni tak membenarkan sebuah keluarga hanya disara oleh seorang ayah yang bekerja? Kenapa negara kita ni membenarkan situasi di mana ibu-ibu terpaksa keluar bekerja?

Brunei, walaupun kecil, ada hasil minyak.
Singapore, kecil, cemerlang dalam industri.
Kita ada Sabah, Sarawak, Terengganu, Kelantan.. tapi...

Nampak tak ada something wrong kat situ?

Logik tak kalau aku cakap penyokong pembangkang ni bukannya ada mentaliti 'Semua benda nak free' jer?
Kita mintak sebab kita tau kita sepatutnya dapat.
Kalau orang lain rasa, nasi lemak berharga RM8 tu munasabah, dah realistik, orang tu samada ada masalah jiwa ataupun desperate untuk kelihatan berada and tak suka mengharap.

Sebenaranya aku nak cakap, aku nak berenti keja, tapi husband aku tak bagi,,huhu
Apesal ntah aku boleh terbebel pasal politik ni?

Haih

why?

terserempak dengan gambar ni dekat FB.


tak kisah la ini gambar betul-betul or sempena photoshoot jer ( ye ker) tapi it really touched my heart.sungguh tak tipu.

Sebab tengok saiz budak tu, macam saiz anak aku jer..

Memikirkan dia dilahirkan ke dunia dan hidup macam tu, sedangkan aku tahu macam mana aku lebihkan anak aku,arghhhh.sedih..

Tak kira la siapa pun dia, semoga dia selamat di dunia yang kejam ni.

Honeymoon..Finally..



Hari tu masa berpantang, sekejap rindu kat laki kat KL, kejap rindu kat anak. Kejap aku berangkut satu family ke KL, kejap aku biar mak ayah aku bawak balik anak aku ke Kedah.Tapi esok lusa dah tak tahan rindu, aku drive sorang-sorang balik Kedah.Sambil layan sayu sorang-sorang. Sambil nanges sorang-sorang. Aku nak miliki kedua-duanya serentak.Serius aku nak suami aku and anak aku ada dengan aku sepanjang masa.

Masa cuti bersalin belum abes, aku balik kejap ke KL tanpa anak aku. Sebab rindu kat asben jugak..mihiihihi..

So alang-alang asben tengah cuti, moh la kita pegi honeymoon. Aritu gaduh sejak kawen tak pernah honeymoon sangat kan? Haa pasni kalau bercuti dengan anak, tu dah dikira family holiday dah. Ate mana nyer honeymoon kome ni jah oii.


So ni destinasi nyer..Grand Lexis Port Dickson. Konon sebab aku gian sangat nak berendam dalam kolam tapi dalam keadaan aurat terjaga..gitewww.HahaHa
So far yang aku tahu bilik yang ada private pool, sini jelah tempatnya. Tempat lain aku tak tahu..


Ini festaim..ini festaim...

Bilik ni agak spacious la..ekceli bukan bilik pun tapi lebih kurang macam whole house la..Feeling-feeling mak nyah..



Ada dua pilihan..Satu garden villa. Satu lagi above sea villa. Tapi semuanya ada kolam masing-masing. Bezanya besar and kecik je rumah tu and kolam tu.

Sebenarnya masa aku datang ni semua bilik dah penuh, maka nyer aku hadap jela macam mana pun harga nyer..Alang-alang dah sampai.. So aku pilih yang above sea plus yang ada sea view. Maksudnya villa ni ujung skali and ko berjiran dengan laut.




Abaikan aku.

 So ni adelah kolam tersbut. Tak besar pun. Sekali  kuak pun dah sampai hujung. Tapi dah nak berendam sangat, hah jom la kita berendam..Duk hujung skali takder orang nak skodeng pun..huhu

Tapi dia saat aku terhegeh-hegeh kocak-kocak air ngan laki aku bajet ko tu kanak-kanak riang, jauh di sudut hati aku, aku rindu sangat kat anak aku.

Aku nak anak aku ikut aku ke sini. Tapi sebab ini adelah tugasan melangsaikan hutang honeymoon, maka tunggu lah dulu. Lagipun takkan ko nak berenang skali nak oii..

So aku pasang impian, aku akan datang sini sekali lagi..Kali ni dengan kehadiran Lutfi and mak ayah aku. Baru hati aku hepi dikelilingi insan-insan tersayang..wahhh cita-cita..



Isteri tersebut dan suami beliau.




Petang tu kitorang jalan-jalan ambik angin buang angin kan kawasan tu. Macam-macam aktiviti ada,.Kiranya sesuai kalau nak buat family gathering kat sini. Ada gym, ada gelanggang volleyball, memanah, cycling, pastu basikal apa yang ko kayuh sambil duduk melunjur tu.Pendek kata, macam-macam adaaaa..(eh lama tak dengar tagline pakcik astro ni kan?)



Pemadangan bila air tengah kuat.. Terjenguk-jenguk aku and laki aku meniarap atas lantai kaca tu sajer nak tengok air laut. Dasarrr..


Ohh sebab kitorang adalah super kelakar ( read: jakun), maka kita setelkan semua kejakunan kita malam ni jugak. Kita order makanan hotel yer bang?

Malam tu kitorang berkurung dalam bilik jer.. Beramah mesra sambil mengenali hati body masing-masing.So, dah malas-malas tu, tapi tekak tetappp ngengada maka ambik la Sirloin steak and mushroom soup.



Sejak kawen ngan pakcik tersebut, aku memang kerap sangat makan steak.. Konon nak mencuba kat semua tempat. Tapi steak ni sangat sedap..Tak masin macam kat sesetengah tempat yang aku tak brani sebut takut nanti kena saman.Haha..Duyung Restaurant. Taknak bermalam, makan saje kat restoran pun takpe rasanya... Kotttt..



Esok after check out, kitorang merayap lagi.. Sampai ke melaka. Semata-mata nak makan ikan bakar.Bermalam la kejap kat hotel bajet apa ntah lupa plak nama nyer..

Kat bawah ni jela satu-satu nyer gambar kenangan hotel bajet tersebut. haha..pasal sejak kawen ni, kitorang memang suka buang tebiat bermalam kat hotel bajet di sekitar Subang and KL.. Saje nak bagi orang yang tak kawen lagi jeles..miehehehe..




Tengok, kat tengah pekan pun letak AES.. aihh..ingat orang kita ni ni kaya raya sangat ka?????
Dah la keja sebagai orang bawah..kompem ari-ari tak boleh lambat, pastu duit tak banyak plak tu..

Cuba la buat dea baru contohnya gantung lesen terus ke apa ke..Benda-benda yang orang akan pikir doplohpat kali before memecut. And kalau kena pun tak melibatkan duit muit ni..






Hehe..bercuti boleh, bayar saman kedekuit..


Tapi bukankah each and everyone of us deserves to be happy?
haa..kan aku start politik kang...

So, lets la kita berenti..Okay..

Daa.....

Sunday, May 26, 2013

Itu Aku

Assalamualaikum..

Hari ni patutnya aku masuk keja sebab hujung bulan kan sibuk nak kejar target, tapi aku tak cukup will power, so kita tak payah masuk keja. haha

Hari ni, aku nak setkan satu permulaan.

Permulaan menurunkan berat badan.

Aku banyak berfikir lately.
Fikir what if itu, what if ini..

Dolu-dolu aku mengecam golongan perempuan yang tak pandai menjaga bentuk badan and berserah kepada takdir jer once diorang dah beranak. Pastu nanti bila laki dah cari lain, diorang mengamuk. Memang la kau sanggup hadap laki kau buncit tapi nak buat macam mana kalau laki kau memang tak sanggup nak hadap kita yang buncit ni...kan?

Suami aku selalu cakap, dia tak kisah aku gemuk lepas bersalin.
Tapi tak jugak dia cakap aku boleh terus gemuk camni. Cuma dia taknak aku rasa macam dia memandang luaran, maka katanya, '"Ambil la masa sendiri".

Tapi, tanggungjawab kita la nak pikir lebih ke depan sikit.
Macam mana dia tenangkan kita pun, kita tak boleh tipu diri, 'suami kita memang nak isteri dia nampak cantik and hebat'.

Sekurang-kurangnya, sejuk lah sikit mata dia.
Biarlah kita jadi macam pasangan bercinta sampai ke hujung nyawa.

Ewwahh..

Macam mana aku boleh tersedar yang aku sebenarnya dah tersasar gemuk?

Cer tengok gambar ni;
Sila jangan terkejut, OK

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ini gambar after bersalin.Belumpun cukup 2 bulan berpantang, aku keluar bawak anak aku jalan-jalan ambik angin buang angin. Pastu suruh husband ambik gambar..Sekali...haaa..

Patut la mak aku asyik suruh aku kuruskan badan.
Patut la ofismate aku asyik cakap aku gemuk.
Patut la husband aku asyik sengih je bila aku tanya betul ke aku ni gemuk.

Ciss..

Ni time berat aku 70 kg.
Sebelum bersalin, berat tertinggi aku, 79kg.
Sebelum mengandung, berat terakhir aku 60kg.


Ni gambar lepas dapat tau aku pregnant.

Terus, gimana harus aku kecutkan diri ini?


Toliong...tolionggg